Tandartspraktijk Tolakker

Welkom op de website van Tandartspraktijk Tolakker.

Tandartspraktijk Tolakker is uw tandarts in Bavel voor uitstekende mondzorg. Goede mondverzorging is belangrijk voor een stralende lach en voor uw algehele gezondheid.

Het team van Tandartspraktijk Tolakker biedt u zorg, persoonlijke aandacht en adviezen voor uw mond en gebit.

U bent van harte welkom!

Slechte adem meer info

Vieze smaak of slechte adem

© tandarts.nl
Auteur JW Vaartjes

Ongeveer een kwart van de volwassenen heeft een abnormale geur van de uitgeademde lucht, dit wordt halitose of foetor ex ore genoemd. Belangrijk is het wel om halitose niet te verwarren met een tijdelijke slechte adem, die ontstaat na gebruik van tabak, alcohol, knoflook etc.
Omdat de mond en het gebit, behalve voor eten ook gebruikt wordt om mee te praten, te lachen en bijv. te zoenen, kan halitose zeer vervelend zijn.

Omdat het moeilijk is om de geur van je eigen adem te beoordelen, is het niet makkelijk om erachter te komen of je last hebt van een slechte adem. Sommige mensen hebben last van een slechte adem, terwijl ze zelf van niks weten, terwijl andere er van overtuigd zijn dat ze het hebben terwijl er niets aan de hand is.

Een manier om erachter te komen is door het te vragen aan een goede bekende. Als je het niet vraagt wordt het meestal ook niet aan jou verteld. Aangezien slechte adem kan wijzen op gebitsproblemen en soms in zeldzame gevallen op een gezondheidsprobleem, moeten we niet terughoudend zijn in het waarschuwen van mensen met een slechte adem.

Wat is de oorzaak van halitose?

Bacteriën!

Het is algemeen bekend dat wanneer tanden en kiezen niet goed gepoetst worden, men uit de mond gaat stinken. Bacteriën hopen zich dan op tussen de tanden en de spleet tussen tand en tandvlees (pocket) en deze produceren een zwavellucht. Op plaatsen in de mond waar weinig zuurstof aanwezig is, breken zij eiwitten af tot vluchtige zwavelverbindigen, die een ‘rotte’ eieren geur kunnen veroorzaken.Uit onderzoek is gebleken dat in de meeste gevallen (87%) de slechte adem ontstaat in de mond. Tandvleesontsteking (parodontitis) en tandbederf kunnen dit veroorzaken, laat daarom je gebit regelmatig controleren bij de tandarts en houd je tanden en tandvlees goed schoon! Vergeet hierbij niet om de ruimtes tussen de tanden ook te reinigen met bijv. tandenstokers, floss en/of ragers.

Mochten de tanden en het tandvlees gezond zijn dan is de slechte adem vaak afkomstig van het achterste deel van de tong. Dit gedeelte is nogal ruw en heeft veel groeven, waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Wanneer de tong uitgestoken wordt, is soms een wit/gele aanslag op het achterste deel van de tong te zien, deze aanslag bestaat vnl. uit bacteriën. Door bijv. met een lepel wat van deze aanslag te verzamelen zou jij of iemand anders kunnen ruiken of deze bacteriën een vieze geur verspreiden.

Kan er iets aan gedaan worden?

Als je geregeld last hebt van een vieze smaak of adem, probeer dit dan niet te maskeren met snoepjes en mintsprays, maar bezoek dan een tandarts en laat je gebit controleren.
De behandeling moet er in eerste instantie op gericht zijn de veroorzakers, d.w.z. bacteriën te verminderen:

  • Verzorg je gebit goed; gebruik niet alleen de tandenborstel, maar reinig ook tussen de tanden en kiezen, met bijv. tandenstokers en floss.
  • laat mogelijke tandvleesproblemen en/of tandbederf behandelen.
  • reinig de (achterkant van de) tong met een tandenborstel of een speciaal daarvoor ontworpen tongreiniger.

Tips:

  • reinig de mond na het eten, vooral belangrijk bij eiwitrijk voedsel als melk, vis en vlees.
  • drink voldoende water (2,5l) om een droge mond zoveel als mogelijk te voorkomen.
  • drink niet teveel koffie, dit kan een droge mond en daardoor halitose veroorzaken.
  • Ontbijt met kauwbaar voedsel; vast voedsel schuurt de dode cellen, die de zwavelvormende bacteriën als voedsel gebruiken, van de tong af.
  • bezoek niet als eerste een maag-darmarts (gastro-enteroloog), aangezien slechte adem bijna altijd afkomstig is uit de mond.

De behandeling kan ondersteund worden door het ontstaan van de zwavelverbindingen te remmen, door antibacteriële (spoel)middelen, zinkhoudende spoelmiddelen te gebruiken en door het verhogen van de speekselvloed m.b.v. kauwgom en/of kauwen op hard voedsel.